Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej co należy wiedzieć
W jednym z artykułów na naszej stronie wspominaliśmy o zewnętrznych organach nadzoru na warunkami pracy w zakładach, firmach, przedsiębiorstwach. Wcześniej przedstawiliśmy Wam jakim organem jest Państwowa Inspekcja Pracy (PIP). Następnym organem, który również często będzie kontrolował zakłady pracy jest Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS) jest instytucją wykonującą zadania z zakresu zdrowia publicznego, sprawuję nadzór nad przestrzeganiem przepisów sanitarnych i higienicznych pracy w różnych dziedzinach.
- Według Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 338 z późn. zm.). art. 1: „Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego, w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:
- higieny środowiska,
- higieny pracy w zakładach pracy,
- higieny radiacyjnej,
- higieny procesów nauczania i wychowania,
- higieny wypoczynku i rekreacji,
- zdrowotnymi żywności, żywienia i produktów kosmetycznych,
- higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne.”
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Wykonanie powyższych zadań polega na sprawowaniu zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego oraz prowadzeniu działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej w zakresie chorób zakaźnych i innych chorób powodowanych warunkami środowiska, a także na prowadzeniu działalności oświatowo-zdrowotnej.
Państwowa Inspekcja ma prawo do:
- wstępu o każdej porze do wszystkich zakładów pracy w celu przeprowadzenia kontroli,
- wglądu we wszystkie procesy technologiczne,
- wydawania zaleceń pokontrolnych,
- podjęcie decyzji o wstrzymaniu pracy zakładu lub jego części.
Jakie zadania wykonują Inspektorzy sanitarni pionu higieny pracy?
Przede wszystkim prowadzą postępowanie w spawach stwierdzenia chorób zawodowych. Przeprowadzają kontrole stanowisk pracy oraz zapleczy sanitarno-higienicznych. Wydają decyzję w sprawach higieny pracy dotyczące przeprowadzania badań kontrolnych pracowników i usuwania stwierdzonych uchybień, mogących powodować choroby zawodowe. Również wykonują pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy.
Inspektor sanitarny w powyższego pionu mają prawo do zastosowania kar finansowych przewidzianych w przepisach. Podobnie jak Inspektor pracy ma uprawnienia do żądania informacji, wglądu do dokumentacji przedsiębiorstwa, wydawania nakazów, zgłaszania sprzeciwów oraz przekazania doraźnych zaleceń, uwag oraz wniosków rejestrowanych w książkach kontroli sanitarnej.
Zgodnie z Ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 338 z późn. zm.). każdy zakład pracy obowiązany jest do posiadania książki kontroli sanitarnej. Doraźne zalecenia, uwagi i wnioski, które wynikają z przeprowadzonej przez inspektora sanitarnego kontroli, wpisywane są przez niego do książki kontroli sanitarnej.
Podsumowując
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Książka kontroli sanitarnej jest przechowywana w siedzibie przedsiębiorstwa. Powinna posiadać oznaczenie organu kontroli, upoważnienia do kontroli, zakres przedmiotowy przeprowadzonych kontrole, datę podjęcia oraz zakończenia kontroli, wszelkie zalecenia pokontrolne.
Oczywiście założenie powyżej książki jest obowiązkiem pracodawcy.
Wszelkie niezgodności ujawnione przez Inspektora Państwowej Inspekcji Sanitarnej muszą być wykonane w określonym terminie. Jako pracodawcy otrzymamy oficjalne pismo od powyższego organu z niezgodnościami występującymi w naszym zakładzie pracy i określony przez organ termin na wykonanie uchybień.
Według Kodeksu Pracy art.207 § 2. Punk 6 : „Pracodawca musi zapewnić wykonanie nakazów, wystąpień, decyzji i zarządzeń wydawanych przez organy nadzoru nad warunkami pracy. ”
Państwowa Inspekcja Sanitarna kontroluje nie tylko zakłady prac. Może również skontrować szkoły, przedszkola, hospicja, stowarzyszenia. Ich rolą jest kontrolowanie jednostek, gdzie mogą wstępować możliwość zachorowań na choroby zakaźne, przenoszone przez zepsutą żywność.
Jesteśmy firmą w wieloletnim doświadczeniem nie tylko z zakresu BHP. Jako organ doradczy uczestniczymy w przeprowadzanych kontrolach z Państwowej Inspekcji Sanitarnej jak i również z Państwowej Inspekcji Pracy.
Dzięki współpracy z naszą firmą BHP Serwis możemy Państwu zapewnić pełen zakresu usług BHP jak i również zminimalizowanie kontroli z zewnętrznych organów nadzoru nad warunkami pracy.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz do współpracy z naszymi pracownikami, którzy posiadają wieloletnie doświadczenie.